Daktyle suszone

Daktyle to owoce palmy daktylowej. Owoce daktylowca  z naszej oferty są drylowane i suszone maszynowo. Dzięki stałej współpracy z producentami którzy udowodnili swoją dbałość o wysoką jakość pozyskiwanych produktów oraz gwarantują czystość mikrobiologiczną i doskonałe walory smakowe, naszym klientom jesteśmy w stanie zaoferować najlepszej jakości suszone daktyle.

Produkt dostępny w opakowaniach: karton x10kg

Daktyle suszone – kostka

W obecnej ofercie posiadamy daktyl suszonego, krojonego. Jest to produkt otrzymany poprzez pokrojenie całych owoców suszonych daktyli. Oprószony mąką ryżową. Krojony daktyl ma nieregularny kształt i charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i zapachem.

 

Produkt dostępny w opakowaniach: Karton x 9kg/ 14kg

ROS-SWEET partnerem Twojego biznesu

Wieloletnie doświadczenie oraz znajomość branży sprawiają, że oferujemy wyłącznie produkty o doskonałych walorach smakowych. Wyróżnia nas niezawodność i terminowość dostaw oraz jakość produktów, utrzymywana na niezmiennie wysokim poziomie przy jednoczesnym utrzymaniu optymalnej ceny do jakości.

Daktyle suszone – właściwości i zastosowanie

Daktyle – wartości odżywcze tych nietuzinkowych owoców są zachwycające. Oczywiście, konkretne wartości zależą od tego, z jakiego gatunku daktyle pochodzą. Ponadto, warto tutaj podkreślić, że i wersja świeża, i suszona to bogate źródło błonnika, witamin, przeciwutleniaczy, minerałów oraz salicylanów. Daktyle uważane są za bardzo zdrową przekąskę. 

W naszym kraju najbardziej popularne są daktyle z dwóch odmian – Medjool i Halawi. Jeśli chodzi o wielkość, Medjool są większe, jednak uważa się, że Halawi są mniej słodsze, a co za tym idzie – zdrowsze. 

Średnio w 100 g daktyli znajdziemy niewielka ilość białka, za to sporą ilość węglowodanów. Do tego daktyle zawierają minimalną ilość tłuszczu oraz nieco więcej błonnika. Suszone daktyle znane są z tego, że mają nieco więcej kalorii, aniżeli świeże owoce. Mimo to, daktyle w obu wersjach cechują się sporymi właściwościami zdrowotnymi. Zawierają flawonoidy, kwas fenolowy i karotenoidy.

Oferowana przez nas daktyle suszone to idealny półprodukt dla profesjonalistów z branży piekarniczo-cukierniczej, HoReCa oraz konfekcyjnej. Daktyle są naturalnym słodzikiem, dlatego nierzadko znajdziemy je w ciastach, ciastkach czy batonach. Można je śmiało łączyć z nasionami i orzechami. 

LinkedIn