Sezam łuskany

Ziarna sezamu to niewielkie, owalne ziarenka pozyskiwane ze strąków tropikalnej rośliny jaką jest sezam. Sezam biały charakteryzuje się lekko orzechowym aromatem i słodko-gorzkim smakiem. Dzięki stałej współpracy z producentami którzy udowodnili wysoką dbałość o jakość pozyskiwanych produktów oraz gwarantują czystość mikrobiologiczną i doskonałe walory smakowe, naszym klientom jesteśmy w stanie zaoferować najlepszej jakości nasiona sezamu.

Nasz produkt to najlepszej jakości ziarna sezamu  które są znakomitym dodatkiem do ciast, ciastek, deserów, sałatek, dań wegetariańskich, a także wypieków chleba czy bułek. Sezam to również smaczna, zdrowa panierka. 

Produkt dostępny w opakowaniu: worek 25kg.

Miazga sezamowa

Miazga sezamowa wytwarzana jest z prażonych ziaren sezamu. Proces prażenia odbywa się w technologii płynnej fluidalnej, która gwarantuje jednolity stopień uprażenia oraz powtarzalny kolor i smak każdej partii. Dzięki zastosowaniu termo–stabilizacji nasza miazga spełnia najwyższe normy mikrobiologiczne, a innowacyjny proces mielenia zapewnia jednolite rozdrobnienie całości produktu. Dopełnieniem całego procesu jest rygorystyczna kontrola, prowadzonym na każdym etapie produkcji.

Oferowana miazga sezamowa to idealny półprodukt dla sektora cukierniczo-piekarniczego. Miazga sezamowa znajduje szerokie zastosowanie kulinarne, zarówno jako dodatek do potraw wytrawnych, jak i słodkich. 

Produkt dostępny w opakowaniu: wiadro 10 kg/beczka 220kg

sezam, ziarna sezamu, sprzedaż, ros-sweet
Sesame butter, paste tahini   background and texture

ROS-SWEET partnerem Twojego biznesu

Wieloletnie doświadczenie oraz znajomość branży sprawiają, że oferujemy wyłącznie produkty o doskonałych walorach smakowych. Wyróżnia nas niezawodność i terminowość dostaw oraz jakość produktów, utrzymywana na niezmiennie wysokim poziomie przy jednoczesnym utrzymaniu optymalnej ceny do jakości

Sezam – właściwości i zastosowanie

Sezam to roślina oleista, która ma wiele wartości odżywczych. Nasiona sezamu są bogate w białko, błonnik, wapń, magnez i fosfor, co sprawia, że są idealnym źródłem składników mineralnych. Dodatkowo, nasiona sezamu zawierają witaminy z grupy B, witaminę E oraz kwasy tłuszczowe omega-6, które są niezbędne dla zdrowia człowieka.

Nasiona sezamu są także bogate w lignany, fitoestrogeny, które pomagają w utrzymaniu zdrowia układu hormonalnego oraz przeciwdziałają chorobom takim jak rak piersi, jajnika czy macicy. Ponadto, nasiona sezamu zawierają fitosterole, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi.

Sezam jest także bogaty w przeciwutleniacze, takie jak sesamolina i sesamol, które pomagają w ochronie komórek przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Ponadto, nasiona sezamu zawierają lignany, które pomagają w ochronie przed chorobami serca i układu krążenia.

Nasiona sezamu są także stosowane w medycynie naturalnej jako środek przeczyszczający, łagodzący objawy zapalenia stawów oraz poprawiający trawienie. Sezam jest również używany jako środek łagodzący bóle menstruacyjne oraz pomagający w leczeniu chorób skórnych, takich jak egzema czy łuszczyca.

Tahini jest składnikiem hummusu i pasty bakłażanowo-sezamowej znanej pod nazwą baba ghanoush. Miazga sezamowa sprawdzi się też do przygotowania smacznych i pożywnych past kanapkowych, a także dipów do przekąsek czy sałatek. Tahini świetnie smakuje jako komponent sosów, ciast, ciasteczek i lodów.

LinkedIn