Pestki dyni
Pestki dyni stanowią zdrowe nasiona o płaskim, migdałowatym kształcie. Ich wnętrze jest jasnozielone i w zależności od rodzaju pestki pokryte mniej lub bardziej ciemnozieloną powłoką. Mają delikatny, orzechowy smak oraz chrupiąco-tłustawą konsystencję. Nasze pestki są pozbawione łupin, a co za tym idzie są gotowe do bezpośredniego spożycia. Stabilizowane pestki dyni stanowią o najwyższej jakości, pochodzącej z polskich upraw. Odmiana GWS oraz Snow White są odmianami pochodzącymi z Chin. Ziarna różnią się właściwościami organoleptycznymi i zastosowaniem. Polska pestka ma ciemnozielony kolor oraz charakteryzuje się intensywniejszym smakiem i aromatem. W odróżnieniu od chińskiej wykorzystywanej głównie w piekarnictwie może być używana również do konfekcjonowania jako przekąska. Idealnie nadaje się także do dalszego przetwórstwa (np. prażenia oraz solenia).
W naszej ofercie posiadamy kilka rodzajów pestek, w zależności od potrzeb nasi klienci mogą u nas kupić:
- Pestkę dyni stabilizowaną
- Pestkę dyni GWS
- Pestkę dyni Snow White
- Pestkę dyni Shine Skin
- Polską pestkę dyni Gleisdorfer
Produkt dostępny w opakowaniu: worek 25kg.
ROS-SWEET partnerem Twojego biznesu
Wieloletnie doświadczenie oraz znajomość branży sprawiają, że oferujemy wyłącznie produkty o doskonałych walorach smakowych. Wyróżnia nas niezawodność i terminowość dostaw oraz jakość produktów, utrzymywana na niezmiennie wysokim poziomie przy jednoczesnym utrzymaniu optymalnej ceny do jakości.
Pestki dyni – właściwości i zastosowanie
Nasiona dyni to bogactwo składników odżywczych, które są nie tylko pyszne, ale także zdrowe. Zawierają one dużo białka, błonnika, minerałów oraz witamin, takich jak magnez, cynk, żelazo, witamina E i witaminy z grupy B. Dodatkowo posiadają fitosterole, które pomagają obniżyć poziom cholesterolu we krwi oraz kwasy tłuszczowe omega-3, które wspierają zdrowie serca.
Pestki dyni mają działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, dzięki czemu są pomocne w leczeniu zapaleń i infekcji. Dodatkowo, mogą pomóc w łagodzeniu objawów łagodnej hiperplazji gruczołu krokowego (BPH) u mężczyzn.
Pestki dyni są także bogate w tryptofan, aminokwas niezbędny do produkcji serotoniny, neuroprzekaźnika, który reguluje nastrój i wpływa na poziom stresu. Dlatego spożywanie nasion dyni może pomóc w poprawie samopoczucia i zmniejszeniu napięcia nerwowego.
Ponadto, pestki dyni zawierają substancje antyoksydacyjne, które chronią komórki przed szkodliwymi wpływami wolnych rodników, a także mogą pomóc w zapobieganiu chorobom nowotworowym.
Nasiona dyni mają szerokie zastosowanie w gastronomii. Mogą być używane między innymi do produkcji miksów sałatkowych, batonów zbożowych, mieszanek piekarnicznych, mieszanek musli, i posypek do pieczywa.