Rodzynki, morele, śliwki czy żurawina mogą w wyjątkowy sposób podkreślić smak klasycznych świątecznych wypieków m.in. serników, keksów, babek i mazurków. Szczególnie dobrze będą sprzedawać się w okresie przedświątecznym. Na popularności zyskują także warianty tarte.

 Na sklepowych półkach nie powinno wtedy zabraknąć szerokiej gamy orzechów oraz suszonych owoców, ale także ziaren i pestek oraz gotowych półproduktów. Takie rozwiązania ma w swoim portfolio marka Moreso, która na rynek wypuściła linię „Domowe Wypieki”, w skład której wchodzą tarte orzechy włoskie, laskowe, a także tarte migdały i mielony mak. Producent przekonuje, że linia dedykowana jest wszystkim miłośnikom pieczenia, zarówno nowoczesnego, jak i tego w bardziej klasycznej formie. Nie zawierają konserwantów, a w procesie mechanicznego mielenia są precyzyjnie rozdrabniane przez co zachowują wszystkie wartości odżywcze, zapach oraz sypką konsystencję.

Tego typu produkty mogą być stosowane jako zamiennik tradycyjnej mąki do wypieku tortów, ciast, ciasteczek i chleba bez glutenu. Asortyment z linii „Domowe Wypieki” sprawdza się, jako główny składnik klasycznych biszkoptów, keksów, makowców oraz w przygotowaniu dań z makaronu, past, kremów, a nawet pesto. Produkty nie wymagają dodatkowej obróbki, takiej jak płukanie, namaczanie czy wielokrotnie mielenie lub tarcie, można ich używać bezpośrednio po otworzeniu, a to pozwala zaoszczędzić czas w kuchni. Producent postawił też na stojące opakowanie, dzięki czemu wyroby z linii „Domowe Wypieki” można lepiej eksponować na półce sklepowej. Dodatkowo specjalna metalizowana folia chroni zawartość przed działaniem światła oraz sprawia, że produkty zachowują odpowiednią konsystencję oraz zapach.