O tym dlaczego wciąż zdaje nam się, że „kiedyś to były ciasta, a dziś to już nie to samo” i czy możemy jeszcze zaimponować swoim wypiekiem przy wigilijnym stole rozmawiamy z Sławomirem Ogryzkiem, prezesem zarządu ROS SWEET Sp. z o.o.

 

- Zwykło się powszechnie uważać, że wszelkiego rodzaju wypieki naszych babć sprzed wielu lat są niedoścignionym wzorcem smaku i aromatu. Bo któż z nas nie kojarzy świąt z zapachem rosnącego ciasta w piekarniku? Głównie chodzi o przekonanie, że takie składniki jak mąka czy bakalie to już nie to samo co kiedyś. Czy zatem sposób produkcji i skład dostępnych komponentów na ciasto dziś rzeczywiście aż tak bardzo się różni?

- Jako producent staramy się patrzeć oczami konsumenta, który z uwagi na przekazywaną od pokoleń tradycję pieczenia szuka w produktach takich, jak bakalie aromatu, głębokich zapachów oraz smacznych mięsistych owoców suszonych pełnych naturalności. Można zaryzykować stwierdzeniem, że ich smak od wielu lat jest niezmienny. Występujące różnice najczęściej dotyczą jakości, która w tym sektorze produktowym często uzależniona jest od wielu czynników. Aby suszone owoce, orzechy i pestki mogły zachwycać nas swoim naturalnym zapachem i smakiem istotne są wszystkie etapy produkcji: od uprawy poprzez sposób suszenia, kalibracji, magazynowania aż do gotowego produktu w opakowaniu, po który sięgamy.

- W jaki sposób możemy odróżnić wysokiej jakości bakalie od tych gorszych stojąc przed półką sklepową? Przecież do wyboru jest tylu producentów i rodzajów...

- Rzeczywiście często można spotkać w sklepach bakalie, które różnią się od siebie w znaczący sposób. Najlepszym sposobem na weryfikację jakości produktów spożywczych jest ocena ich smaku, wyglądu i zapachu. Czyli użycie zmysłów, które od wieków podpowiadają nam co wybrać. Aby umożliwić to naszym klientom wprowadziliśmy do opakowań Moreso przezroczyste okienko. Dzięki temu bez trudu możemy zobaczyć co kupujemy. Wysokiej jakości produkty wyróżnia też skład, a co za tym idzie wartości odżywcze, które odgrywają istotną rolę w codziennej diecie. Kupując bakalie powinniśmy zwracać szczególną uwagę na naturalny kolor, przyjemny zapach oraz wyrazisty smak.

 

Cały artykuł dostępny jest TUTAJ

 

źródło: Business Insider