Ziarna

Mak niebieski

Ziarna maku niebieskiego to źródło wartościowych składników odżywczych, między innymi witamin A, D, E, C oraz wapnia. Drobne, nerkowate ziarna będące składnikiem mieszanek piekarniczych i posypek do pieczywa nadają im wyjątkowy smak. Są podstawowym składnikiem makowców, strucli czy drożdżówek z makiem – smacznych ciast, typowych dla kuchni wielu krajów europejskich.

Dla naszych Klientów mamy w ofercie pełną gamę sortów maku najwyższej jakości. 

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg, 5 kg i BIG-BAG.

Siemię lniane

Największe uprawy lnu na skalę przemysłową zlokalizowane są w Azji, Kanadzie, USA i Argentynie. Len kwitnie drobnymi niebieskimi kwiatami, a dojrzewa w postaci małych torebek zawierających od 10 do 12 nasion.

Cennym składnikiem odżywczym nasion lnu są wartościowe oleje linolowy i oleinowy. Dzięki wysokiej zawartości śluzu roślinnego, len posiada też dobroczynne właściwości osłaniające. Pomaga w leczeniu dróg oddechowych i przewodu pokarmowego.

Oferowane przez nas nasiona lnu są najczęściej stosowane do mieszanek piekarniczych, posypek do pieczywa lub do konfekcjonowania. 

Produkt dostępny w opakowaniach 5 kg, 25 kg i BIG-BAG.

Sezam łuskany

Roślina o małych wymaganiach glebowych i klimatycznych oferująca bogactwo składników odżywczych: między innymi wartościowe tłuszcze i bardzo wysoką zawartość wapnia. Sezam uważany jest też za afrodyzjak.

Mieszanki piekarnicze, posypki do pieczywa, wyroby cukiernicze, takie jak chałwa czy sezamki, to najczęstsze zastosowanie nasion sezamu w naszej tradycji kulinarnej i europejskim przemyśle spożywczym.

ROS-SWEET oferuje najlepsze sorty nasion sezamu dzięki współpracy z producentami, którzy udowodnili wysoką dbałość o jakość oraz gwarantują czystość mikrobiologiczną i doskonałe walory smakowe.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg i BIG-BAG. 

Słonecznik łuskany konfekcyjny

Wyłuskane nasiona słonecznika są częstym składnikiem mieszanek piekarniczych i sałatek. Wykorzystywane są też jako posypka i ozdoba pieczywa. Po uprażeniu stanowią wysokowartościową i smaczną przekąskę.

W swojej ofercie posiadamy słonecznik łuskany piekarniczy i konfekcyjny, spełniający najwyższe standardy jakościowe: właściwy rozmiar, znakomite właściwości organoleptyczne i niską zawartość połamanych ziaren.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg i 5 kg. 

Pestka dyni

Jadalne pestki dyni uzyskuje się z nasion odmiany Cucurbita moschata. W ofercie ROS-SWEET dostępne są trzy typy pestki dyni: shine skin, snow white i GWS. Ziarna różnią się właściwościami organoleptycznymi i zastosowaniem. Mogą być wykorzystywane jako składnik mieszanek piekarniczych i posypek do pieczywa albo stanowić zdrową przekąskę.

Jak inne ziarna z oferty ROS-SWEET dynia jest bogatym źródłem witamin, wielu minerałów i zdrowych tłuszczów.

Produkt dostępny w opakowaniach 5 kg i 25 kg. 

Kminek

Charakterystyczny, mocny aromat kminku powoduje, że ma on zarówno swoich wielbicieli jak i wrogów stroniących od potraw zawierających kminek. Nasiona znajdują zastosowanie jako przyprawa i składnik wielu dań w kuchni płd.-wsch. Europy. Doprawia się nim dania z kapustą, wędliny, mięsa i sery oraz stosuje w wypiekach paluszków, pasztecików i chleba. Dodawane do potraw smażonych i tłustych ułatwiają trawienie.

W ROS-SWEET zawsze monitorujemy aktualną sytuację rynkową, aby zapewnić naszym Klientom dostępność kminku, niezakłócone dostawy oraz najlepszą jakość produktu.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg. 

Mak biały

Ziarna maku białego mają słodki, lekko orzechowy smak. Są niezastąpionym, najważniejszym składnikiem nadzienia Rogali Świętomarcińskich – lokalnego smakołyku wypiekanego od lat w Poznaniu.

Produkt dostępny w opakowaniach 25 kg i 5 kg. 

Polska pestka dyni

Polska pestka dyni w odróżnieniu od chińskiej wykorzystywanej głównie w piekarnictwie może być używana również do konfekcjonowania jako przekąska. Idealnie nadaje się do dalszego przetwórstwa np. prażenia oraz solenia. Produkt może być używany do produkcji miksów sałatkowych, batonów zbożowych oraz mieszanek musli. Polska pestka ma ciemnozielony kolor oraz charakteryzuje się intensywniejszym smakiem i aromatem. Produkt naturalny bez konserwantów.