Owoce suszone

Śliwki suszone

Śliwki suszone to wartościowy składnik wielu potraw i cenny składnik zdrowej diety. Współcześnie zarejestrowanych jest ok. 6000 odmian śliwki. Największymi jej eksporterami są Kalifornia (USA) i Chile. W Polsce zarówno świeża jak i suszona wersja tego owocu jest doskonale znana i często obecna na stołach w postaci kompotów lub dodatku do mięs, sałatek i deserów. 

Wszystkie gatunki suszonych śliwek bogate są w mikroelementy działające korzystnie na organizm człowieka. Zawierają m. in. błonnik, magnez, żelazo oraz są źródłem wielu witamin. 

Rodzynki

Rodzynki, czyli suszone winogrona są doskonałym dodatkiem do wielu wypieków, potraw i przekąsek. Swoją słodycz zawdzięczają dużej ilości naturalnych cukrów, głównie fruktozy. Miejsce pochodzenia to przede wszystkim Turcja i Iran, a także Stany Zjednoczone, Grecja i Chile.

Rodzynki zawierają w sobie wiele składników odżywczych, takich jak: błonnik, białko, wapń, potas, żelazo, cynk i magnez. Dzięki temu wpływają pozytywnie na koncentrację, pracę serca oraz podnoszą odporność organizmu.

Żurawina suszona

Żurawina suszona dzięki swoim wartościom odżywczym jest coraz bardziej popularną formą przekąski lub jest stosowana jako dodatek do różnego rodzaju ciast, deserów czy dań. Jej wyjątkowy smak można określić jako cierpko – słodki. Największymi producentami żurawiny są: Stany Zjednoczone, Kanada i Chile. Na rynku dostępna jest żurawina całojagodowa i cięta. 


Eksperci do spraw żywienia wyrażają opinię, że żurawina należy do liderów roślin prozdrowotnych. Bogactwem żurawiny są bardzo duże ilości witamin A, C, oraz z grupy B, jak również błonnik, wapń i fosfor, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Polecana jest między innymi osobom z problemami układu moczowego.

Morele suszone

Suszone morele są docenianie za swoje walory smakowe i odżywcze. Miejsce rodzimego pochodzenia moreli rozciąga się przez środkową Azję aż do Chin. Współcześnie głównym eksporterem tych owoców w postaci suszonej jest Turcja.

Suszone morele są skarbnicą składników mających dobroczynny wpływ na zdrowie, mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Dzięki wysokiej zawartości witamin i minerałów wpływają pozytywnie na ciśnienie, trawienie i pracę nerek. Są polecane osobom czynnie uprawiającym sport.

Chips bananowy

Chipsy bananowe to poddane procesom suszenia i odpowiednio pocięte owoce drzewa bananowego. Produkowane m. in. na Filipinach, w Chinach, Kostaryce, Brazylii i Indiach. Doskonały dodatek do musli, deserów lub jako przekąska.

Są doceniane nie tylko za swoje walory smakowe, ale też za wartości odżywcze. Zawierają białko, błonnik, potas, magnez, tyrozynę, dopaminę oraz witaminę C oraz B6. Są idealne dla osób prowadzących aktywny tryb życia.  

Jabłka suszone

Jabłka suszone są spożywane głównie jako zdrowy zamiennik chipsów ziemniaczanych. Znajdują również zastosowanie jako dodatek do herbat, kompotów i sałatek. Produkowane są głównie w krajach europejskich, ale też w Stanach Zjednoczonych i Chinach.

Jabłka suszone zawierają składniki, które mogą być wspaniałym uzupełnieniem codziennej diety. Są niezwykle bogatym źródłem błonnika, witam oraz przeciwutleniaczy poprawiających wygląd skóry oraz funkcjonowanie układu trawiennego.

Brzoskwinie suszone

Brzoskwinie suszone, dzięki swemu niepowtarzalnemu słodko-kwaskowatemu smakowi zyskały dużą popularność na całym świecie. Są chętnie wykorzystywane jako dodatek do mięs, sałatek, deserów oraz wielu innych dań. Największymi producentami są Chiny i RPA.

Brzoskwinie suszone są wyjątkowo bogatym źródłem błonnika oraz beta – karotenu. Zawierają cynk, fosfor, magnez, żelazo i potas, działają dobroczynnie na układ oddechowy i mają właściwości anty-nowotworowe.